Cover Spotlight: Hallelujah – Jeff Buckley

Hallelujah е една од најпознатите песни на Leonard Cohen од неговиот албум Various Positions снимена во јуни 1984, а издадена во декември истата година. И покрај популарноста на оваа верзија, голем дел од луѓето повеќе ја познаваат и препознаваат верзијата на младиот Jeff Buckley, дел од неговиот албум Grace.

Baby, I’ve been here before
I’ve seen this room and I’ve walked this floor (you know)
I used to live alone before I knew ya
And I’ve seen your flag on the marble arch
And love is not a victory march
It’s a cold and it’s a broken Hallelujah

Cohen, во оригиналот, со неговиот рапав вокал, носи една димензија на песната која оди подалеку од тагата на зборовите, мешајќи во неговата изведба и малку надеж. Од друга страна гласот на Buckley допира некаде длабоко во нас, извлекувајќи ја од нас секоја трошка емоција сокриена под есктериерот на сила и недопрливост. Во комбинација со тивкиот, но моќен звук на неговата гитара не разоружува целосно. На оваа песна и најнеемотивните луѓе плачат.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s