Историјата на Супермен (1930 – 2013) [инфографик]

Оваа графика од Mashable ни ја прикажува историјата на еден од најстарите и најиконските суперхерои – Супермен. На голем дел од вас сигурно веќе им е позната приказната на Супермен: неговото потекло од планетата Криптон и слабоста од криптонит, борбата со неговиот најголем непријател Лекс Лутор и неговата љубов кон Лоис Лејн. На значително помал број од вас ќе им биде познат фактот дека борбата меѓу Лекс и Кларк започнала уште кога тие двајца биле тинејџери во истиот град.

Првичниот успех како стрип му овозможува на Супермен да се развие и биде овековечен на телевизиските екрани (меѓудругото и во анимирани серии), како и на големото филмско платно. Повеќе информации за сето ова ни дава следната графика:

superman1000-2-640x5648

Извор: Daily Infographic

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s