„Дрвото“ на јазиците илустрирано во преубав инфографик

Кога лингвистите зборуваат за историската врска меѓу јазиците ја користат метафората за дрвото. Антички извор (на пр. Индо-европски) има повеќе гранки (пр. романски јазици, германиски јазици) кои и самите имаат свои гранки (северно германиски, западно германиски) кои пак се делат на специфични јазии (шведски, дански, норвешки). Предавањата за јазичните фамилии најчесто се илустрирани со дијаграми на дрва кои ги имаат сите информации, но им недостига имагинација. Не постои причина лингивистиката да не биде визуелно инспирирачка. Мина Сандберг, креаторка на веб стрипот Stand Still. Stay Silent – приказна сместена во бујно замислен пост-апокалитпичен нордиски свет – го нацрта „противотровот“ за досадниот дијаграм на дрво.

196

Извор: MentalFloss

 

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s