Среќен светски ден на фотографијата!

Ова утро на Фејсбук осамна известување кое ги информираше корисниците на оваа социјална мрежа дека денес се прославуваат 177 години од настанувањето на фотографијата.

world photo day.PNG

Корените на овој ден можеме да ги најдеме во пронаоѓањето на дагеротипијата, фотографски процес пронајден од Жозеф Нисефор Ниепс и Луис Дагер во 1837. На 9 јануари 1839 Француската акедемија на науките го обелоденила процесот на дагеротипија. Неколку месеци подоцна, на 19 август 1839, француската влада го купува патентот за изумот и го прогласува за подарок кој е бесплатен за сите.

Важно да е да се каже дека дагеротипијата не била првата трајна фотографска слика. Во 1826  Нисефор Ниепс ја направил првата трајна фотографија позната како „Поглед од прозорецот кај Ле Грас“ користејќи процес наречен хелиграфија.

19 август 1839 е избран за датумот на Светскиот ден на фотографијата бидејќи на тој ден првиот практичен фотографски процес, дагеротипија, станува достапен на светот со неговото купување од страна на француската влада.

Денес, 177 години подоцна, фотографијата е уметност која покажува огромен напредок и секој ден сме свесни за излегувањето на продажба на се подобри леќи и фотоапарати кои ни овозможуваат да ги овековечиме моментите околу нас. Фотографијата е хоби и професија на огромен број луѓе кои денеска на сите социјални мрежи прославуваат користејќи го хаштагот #WorldPhotoDay и #177yearsofphotography.

За крај уживајте во овој избор на фотографии од некои од нашите најдобри инстаграмџии:

fade away, blind beginning of decay

A post shared by Irina Avramovska (@avramovskairina) on

На ваква убавина не и треба филтер 🌅 #sunset #rebornphoto

A post shared by Monica Bauer (@monikapotter) on

My fav view! #athens #acropolis #travel

A post shared by Monika Mulichkovska (@monikacvc) on

#youareberlin #тисиберлин

A post shared by Lilika Strezoska (@lilika_phototemple) on

#skopje

A post shared by najMila (@najmilata) on

The perfect beach. No people, no garbage. #beach #sunbeds #seaside #greatview #chalkidiki

A post shared by Zoran Nikolov (@zorbital) on

#Monschau 📷 #rebornphoto #instagraphytk #инстaгрaмџии

A post shared by Radica Kotarska (@rahrahrawr) on

#инстаграмџии #rebornphoto #ourlakeohrid #pixelpanda #sunset #vsco #vscomacedonia ✈✈

A post shared by Stefanija Vidovski (@svidovski) on

🌞🗻🌳 #summer #croatia #kornati #nationalpark #rebornphoto #skyporn #naturelovers

A post shared by Marija Pankova (@maca_pank) on

Охридски пренајшубајни! #спокој

A post shared by Yane Naumoski (@mufix) on

door #vsco #vscomacedonia #rebornphoto #инстаграмџии #instagraphytk #travelgram #travel

A post shared by Mirko Prodanov (@thespacebunny) on

#фотонаденот #инстаграмџии #rebornphoto #revosummer

A post shared by 🔅Irina🔅 (@krstevskai) on

#rebornphoto #instagraphytk

A post shared by Teano Kardula (@cardula007) on

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s