Петочна поезија: „Грижа“ – Руна Светликова

Руна Светликова (Белгија, 1982) е поет, писател и графички дизајнер. Родена е 1982 година. Студирана графички дизајн, јазик и литература. Дебитирала во 2014 година со поетската книга Оваа мека бела соба објавена од „Мермер Прес“. Таа е добитник и на наградите „Херман Де Конинк“ (2015) за дебитантска книга  и Поетската награда „Џо Петерс“ за 2016 година, а била во најтесниот избор наградата „К. Будинг“ (2015), како и за „Пернат“ (2015).  Во 2016 ја добила наградата „Мостови на Струга“, која ја доделуваат СВП и УНЕСКО за најдобра дебитантска поетска книга од млад светски автор. Редовно организира поетски читања и помали фестивали. Пишува на холандски јазик. (Извор: СВП)

runa-svetlikova-half1

Грижа

Чувај ја во кафез од прсти.
Греј ја со својот здив
Свиј ѝ ги крилјата.
Носи ја по цел ден во кутија
Нека спие.

Гледај ја како бревта
со кренати раменици.
Гали ја, па затвори ја кутијата.

Утре ќе е постудено
омекни ги сите морници со бакнеж
разбуди ги со здив и носи ги понатаму.

Превод: Зоран Радически

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: