Анализа на Шекспировите ликови [инфографик]

Ако сте фан на Шекспир тогаш ова е совршениот инфорграфик за вас. Тој ви дава можност да ги истражите неговите трагедии преку интеракциите на неговите ликови. Дали се тие поврзани или изолирани? Дали сите негови драми имаат слична структура и „густина“? Овој инфографик е создаден од истражувачкиот аналитичар и дизајнер Мартин Гранджан.

Во неговото истражување тој дознава дека најдолгата трагедија, „Хамлет“, не е и структурно најсложена и е помалку „густа“ од „Кралот Лир“, „Тит Андроникус“ и „Отело“. Некои од драмите пак јасно ги покажуваат групите кои го обликуваат дејствието на пр. Тројанците и Грците во „Троил и Кресида“, Монтеки и Капулети во „Ромео и Јулија“ итн.

0-eo8r_u69b6_rgrpw

Поголема верзија на инфографикот.

Извор: ElectricLit / MartinGrandejan

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s