Десетте највлијателни поети во (западната) историја [инфографик]

Роберт Фрост, Вилијам Карлос Вилијам и Елизабет Бишоп можеби ги инспирираат поетите на денешницата, но кои ги инспирирал нив? Дечките од My Poetic Side склопија еден интересен инфографик преку проучување на над 250 поети и откривање на тоа кој се влијаел на нив.

1-SxA6EATgMS5sWd-e59hBqQ.jpeg

Иако насловот на инфографикот имплицира дека се работи за светска поезија, кога ќе го разгледаме станува прилично јасно дека се работи за највлијателните поети од западниот свет, поточно од областа на поезијата на англиски јазик.

Како била создадена оваа листа?

Спроведовме екстензивно истражување за да откриеме кои се највлијателните поети и притоа проучивме околу 250 поети за да откриеме кои биле нивните влијанија. Во нашата датабаза внесовме над 1000 влијанија за да ги добиеме десетте највлијателни, кои можат да се видат на инфографикот.

Повеќе информации за методологијата можете да прочитате тука.

Извор: ElectricLit

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s