Придобивките од читањето [инфографик]

Читањето е една од најкорисните активности која можеме да ја правиме. Покрај тоа што го збогатува нашиот речник и ни отвора прозорци кон други светови, читањето влијае и на нашето здравје.

Во просек луѓето кои читаат имаат подобро физичко и метално здравје и повиско ниво на емпатија, од оние кои не читаат. Читање во временски период од само 6 минути го намалува стресот за 60%, го забавува отчукувањето на срцето, ги опушта мускулите и го подобрува расположението.

Читањето го намалува стресот 68% повеќе од слушањето музика, 100% повеќе од пиењето чај, 300% повеќе од одењето на прошетка и 600% повеќе од играњето видео игри.

Исто така е докажано дека е поверојатно читателите да помагаат во непрофитни организации од оние кои не читаат. 82% од читателите донираат во непрофитни организации, а 42% се волонтери.

Погледнете го овој одличен инфографик на оваа тема:

0-Im0kNAik-qTVSywt.png

Извор: Electric Lit

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s