Книжевен дневник: „Ловец во ‘ржта“ – Џ.Д. Салинџер

Годинава се одлучив да си поставам висока цел на Goodreads предизвикот – 100 книги. Бидејќи сум во последната година од студиите и во последниот семестар имам предмети кои се занимаваат со книжевноста и за кои треба доста да се чита, помислив дека би можела да ја остварам оваа „недостижна“ цел.

Во овој нов сегмент на мојот блог ќе можете да ги видите книгите кои ми оставиле најголем впечаток – стари фаворити и нови откритија и љубови. Сите ќе добијат кратка рецензија и мое мислење. Во секој случај тоа ќе бидат книги кои од се срце би ви препорачала да ги прочитате.

За почеток ја одбрав „Ловец во ‘ржта“, која ја работев во рамките на предавањата по Американска книжевност на Филолошкиот факултет кај професорката Румена Бужаровска.

the-catcher-in-the-rye-cover-6c8dab7d64192277315d6bf528d6f7b2
Ловец во ‘ржта

Оваа книга е приказна за тинејџерот Холден Колфилд, кој зборува за тоа што се случило со него во декември 1949. Преку неговите зборови дознаваме многу за него и неговите погледи на светот, но и како тој се чувстува за луѓето околу него. Го следиме како всушност се бара себеси низ улиците на Њујорк, обидувајќи се да избега од неизбежното влегување во светот на возрасните.

Книгата обработува голем број на теми меѓу кои се невиност, смрт, автентичност и сексуалност.

На Холден можеме да гледаме како еден вид Петар Пан, дете кое не сака да порасне. Тоа е во голем дел поради смртта на неговиот брат Али со кој тој чувствувал голема поврзаност. По неговата смрт Холден страда од ПТСР (посттрауматско стрес растројство) и целото негово патување во книгата е всушност градирање на неговиот нервен слом.

Тој ги презира возрасните и тоа што тие го претставуваат, но и како се однесуваат окарактеризувајќи ги со зборот „phony“, кој е еден вид лајтмотив во книгата. Дури и оние возрасни кои ги почитува, на крајот го разочаруваат. Во текот на целата книга единствените возрасни личности кон кои има позитивни чувства се две калуѓерки, кои ќе ги сретне на железничката станица во Њу Јорк.

Најповрзано се чувствува со децата. Омилена личност во неговиот живот е неговата помала сестра Фиби. Самиот наслов произлегува од една реченица која тој ја кажува во разговорот со неговата сестра Фиби, кога таа ќе го праша што сака да биде кога ќе порасне:

Anyway, I keep picturing all these little kids playing some game in this big field of rye and all. Thousands of little kids, and nobody’s around – nobody big, I mean – except me. And I’m standing on the edge of some crazy cliff. What I have to do, I have to catch everybody if they start to go over the cliff – I mean if they’re running and they don’t look where they’re going I have to come out from somewhere and catch them. That’s all I do all day. I’d just be the catcher in the rye and all. I know it’s crazy, but that’s the only thing I’d really like to be.

Критичарите ја толкуваат оваа сцена како замислен обид на Холден да ги спаси децата од нивниот неизбежен влез во светот на возрасните и губењето на нивната невиност и искреност.

Специфичен во книгата е јазикот. Селинџер ја користи техниката сказ, која во пишана форма го имитира говорениот јазик. Затоа ја имаме илузијата дека Холден ни се обраќа токму нас. Бидејќи англиската форма „you“ може да се однесува на едно или повеќе лица, тешко е да се процени дали Холден „пишува“ нешто наменето само за очите на една личност или на повеќе личности.

Книгата често била оспорувана поради употребата на вулгарен јазик, како и сексуални референци, поткопувањето на семејни вредности и моралот, поттикнување на бунт и промовирање на пиење, пушење, лажење и промискуитетност. Исто така неколку атентати се поврзуваат со оваа книга како на пример атентатот на Роналд Реган и атентатот на Џон Ленон. Атентаторите ја навеле оваа книга како влијание.

Иако оваа книга е преведена на македонски, јас би ви препорачала да ја читате во оригинал ако тоа го можете. Кај нас се уште постои отпор кон преведување на книги на начинот на кој се напишани, па и оваа книга е непотребно лекторирана до тој степен да Холден не звучи како тинејџер, туку како високообразован возрасен. Книгата не е иста без тој аспект.

Advertisements

One thought on “Книжевен дневник: „Ловец во ‘ржта“ – Џ.Д. Салинџер

  1. Пингување: Саемски „плен“ – made in Macedonia #СаемНаКнигата2017 | Некој некогаш некаде (3Н)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s